HOME OF FOOTBALL 

  v.v. Stedum
Sportpark v.v. Stedum
Bedumerweg 6

9921 PL Stedum

Tel. : (0596) 551670
  

Nieuws van v.v. Stedum

Geachte leden,

Als bestuur hebben we besloten om het sportpark te sluiten tot nader order.
Ook laten we de kantine tot nader order gesloten.

Namens het bestuur van de VV Stedum,
Pieter Berend Slager, voorzitter en Dick Dijk secretaris


view:  full / summary

Slotdag 20 juni afgelast

Posted by v.v. Stedum on April 6, 2020 at 4:05 PM

Geachte leden,

Het bestuur heeft besloten dat de slotdag van de VV Stedum in de vorm zoals wij die gewend zijn, met actief voetbal, geen doorgang kan vinden.We kunnen nog in het geheel niet overzien wat de Corona crisis ons als spelers gaat brengen, maar in ieder geval zal menig voetballer half juni niet meer topfit, zonder training en wedstrijdritme, een fanatiek 7x7 tournooi willen of kunnen spelen. We gaan voor een nieuw seizoen en proberen in de tussenliggende gedwongen pauze er het beste van te maken! We denken er nog over na om het seizoen af te sluiten met een hapje en drankje, dat zou dan wél op de 20e juni plaatsvinden, maar misschien kiezen we ook voor een gezamenlijk startdag na de vakantie.Hangt af van de ontwikkelingen mbt het virus. Hoe en wat en wanneer, daarover zullen we u tijdig berichten!

Namens het bestuur, Pieter Berend Slager, voorzitter en Dick Dijk, secretaris

Menne Tillema plotseling overleden

Posted by v.v. Stedum on April 6, 2020 at 3:45 PM

Ons bereikte het droevige nieuws dat Menne Tillema plotseling is overleden. Hij is in januari 1947 geboren en werd  kort geleden dus 73 jaar. Te vroeg en te plotseling is hij heengegaan!

Menne kennen we als begenadigd amateurfotograaf, die vaak op het veld van de VV Stedum mét telelens de mooiste actiefoto's van onze spelers wist vast te leggen en ook met veel kundigheid en geduld de elftalfoto's maakte.
In een interview met Bert Koster gaf Menne aan zeer verknocht te zijn geraakt aan het dorp Stedum, alwaar hij ook de mooiste plekjes fotografeerde (Peertil!) Wij zullen zijn plaatjes en zijn betrokkenheid bij het voetbal missen!

De VV Stedum wenst Ria, zijn vrouw en de kinderen Jeanet en Theo met hun gezinnen alle sterkte in deze verdrietige dagen!

Competities amateurvoetbal per direct afgesloten: geen kampioenen

Posted by v.v. Stedum on April 1, 2020 at 2:30 AM

Met het oog op de dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat.

 

Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”

 

Richten op verenigingsleven
“Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.”

 

Geen eindstanden (Geen kampioenen en degradanten)
Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

 

Contact met belangenorganisaties
“Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.”

 

Financiële consequenties beperken
Derhalve zal de KNVB er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

 

Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

 

* De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.

ST3: Twee eigen doelpunten en toch winnen.

Posted by v.v. Stedum on March 19, 2020 at 5:15 AM

Het is al weer even geleden dat jullie van ons hoorden. Maar na een aantal weken mochten we de wei weer in. Het valt ook niet mee. De tweede zaterdag van januari weer spelen, vervolgens nog twee wedstrijden en dan ineens weer een maand niet ballen door vakanties en een afgelasting. En dan begin ik nu maar met typen terwijl ik geen idee waar het dit keer heen gaat.

 

Wat ik wel kan zeggen is dat we vandaag de uitwedstrijd tegen De Heracliden speelden. Maar de wedstrijd werd thuis gespeeld. Vooraf was ik bang dat Bard in Uithuizermeeden zou staan en ons zou bellen waar we bleven. Een zondag eerder werd de geboorte van de jongste Weesepoel telg namelijk gevierd in het buurthuis van Ten Boer, maar Bard stond voor de deur van huize Weesepoel. Als dat maar goed komt deze zaterdag dacht ik. Een uitwedstrijd in Stedum, zal hij het snappen? De thuiswedstrijd werd aan het begin van het seizoen in Meij gespeeld, omdat het veld in Stedum nog niet bespeelbaar was. Vandaar.

 

Heracliden (Grieks Ἡρακλεῖδαι) is in de Griekse mythologie de gangbare verzamelnaam voor de nakomelingen van Herakles, die hij onder andere verwekte bij de koningin van Lydië, Omphale. Herakles' gezworen vijand, koning Eurystheus van Mykene, in wiens dienst de held twaalf moeilijke werken moest verrichten, bleef zelfs na de dood van Herakles ook diens kinderen vervolgen. Deze vluchtten, onder meer naar Attika, waar ze gastvrij onthaald werden door koning Theseus, met wiens hulp ze ook Eurystheus nabij Marathon versloegen en doodden, onder de leiding van Herakles’ oudste zoon Hyllos. Snapt u het nog?

 

Vervolgens ondernamen de Heracliden verschillende pogingen om naar de Peloponnesos terug te keren en er hun heerschappij te vestigen, echter zonder succes. Toen het orakel van Delphi verkondigde dat dit kwam doordat de Heracliden vóór de bestemde tijd waren teruggekeerd, en ze de raad gaf te wachten tot de derde oogst, trok Hyllos zich wijselijk terug en besloot drie jaar te wachten. Toen de drie jaar voorbij waren trok hij weer op met zijn leger. Op de Isthmos werd hij opgewacht door Atreus, die intussen Eurystheus was opgevolgd in Mykene. Om nutteloos bloedvergieten te vermijden daagde Hyllos een willekeurige tegenstander uit tot een tweegevecht, met als inzet de heerschappij over de Peloponnesos. Hij legde daarbij de gelofte af dat de Heracliden, indien hij zou verliezen, vijftig jaar lang niet meer zouden terugkeren. Echemos, de koning van Tegea, nam de uitdaging aan. Hyllos sneuvelde in het gevecht en werd begraven in Megara, waarna zijn broers zijn gelofte respecteerden en zich voor opnieuw uit de Peloponnesos terugtrokken. Zij begrepen nu dat het orakel met de derde oogst in feite de derde generatie bedoelde.

 

Interessant: de Heracliden ondernamen verschillende pogingen om terug te keren en hun heerschappij te vestigen. Toepasselijk, want het was vandaag de nummer 1 tegen de nummer 2: Stedum 3 – De Heracliden 3. De runner-up zou maar al te graag de koploper pootje willen lichten om nog een laatste poging te wagen de koppositie te kunnen veroveren. Pieter Hovius is onze Herakles en wij zijn de volgelingen. We zijn dan niet verwekt bij Winanda, maar dat maakt voor het verhaal nu even niet uit.

 

Hovius had een prachtig strijdplan bedacht en enige aanpassing richting de tegenstander was een feit. Want niemand minder dan Opa en Clown namen plaats op de bank. Bij de tegenstander staat Snelle Jelle in de spits en dus moest er ook een Snelle Bard tegenover worden gezet. Clown was nog niet volledig fit. Een maand geen wedstrijd gespeeld, maar de wandelingen door het Groninger landschap hadden nog niet het gewenste resultaat opgeleverd: de hamstring voelde nog niet optimaal. Rene mocht naast dit illustere gezelschap plaatsnemen in de dugout. Hovius hanteerde de vlag als wisselspeler. 150 jaar ervaring op de bank zullen we maar zeggen. Dat voelt goed als je in het veld staat, je kunt je met een gerust hart laten wisselen.

 

De wedstrijd begint. Boelie oogde wat zenuwachtig. Uit navraag bleek dat de corona-problematiek hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Als je de 50 bent gepasseerd ben je wat vatbaarder en dus heerste er bij hem twijfel om af te zeggen voor dit duel. Boelie wil zoveel mogelijk menselijk contact vermijden. Een kleedkamer vol met oude mannen, die gemiddeld vaker op vakantie gaan dan de jongere garde, je weet maar nooit wie in Noord-Italie is geweest de afgelopen periode. Maar ook onze keeper zag het belang van deze wedstrijd in en besloot alsnog de grens van Middelstum te passeren op weg naar Stedum.

 

De gasten, of eigenlijk de thuisploeg, maakten het ons best lastig in de eerste tien minuten. Maar het spelbeeld werd duidelijker en duidelijker. Want met Snelle Jelle voorin en een 5-mansmiddenveld was de tactiek bekend: tegenhouden en met counters proberen de Stedumer verdediging lam te leggen. En dat werkte best goed als je door een Heracliden-bril kijkt. Het was Snelle Jelle en zijn tien volgelingen. En als één van de volgelingen de bal had werd deze vakkundig naar voren geramd met het idee van “Red je er maar mee Jelle!” En uit één van deze naar voren geramde ballen kregen de volgelingen van Jelle een hoekschop. Er leek niets aan de hand, de bal kwam een beetje in de kluts en belandde maar zo voor de voeten van één van de volgelingen. Deze haalde uit, Boelie dook nog maar dacht ineens: “Wat als iemand met het virus de bal heeft geraakt?” In plaats van te stompen een slap handje en de bal belandde over de doellijn. VAR-technisch bleek het eigenlijk een eigen doelpunt te zijn. Mocht het om een wedstrijd in de Eredivisie zijn gegaan dan had op twitter gestaan: “Doelman slaat bal in eigen doel, achterstand is een feit.”

 

Tussen de bedrijven door hebben we kunnen opmerken dat Siebrand geen kopper is. Met zo’n groot hoofd zou je verwachten dat je de bal de juiste richting mee zou kunnen geven, niets was minder waar. Geen hoge voorzetten meer op Dijkema.

 

En dan was het toch zaak om eens te gaan scoren, want de uitploeg (maar eigenlijk thuisploeg) kon nog meer op de counter gaan loeren. Maar over de onduidelijkheid wie nou de thuis- dan wel uitploeg was raakte Alfons compleet de weg kwijt. Even terugspelen op Boelie werd een prachtige boogbal. Alfons bleek op het verkeerde doel af te vuren! En dan denk je nog wel eens met weemoed terug aan Jan Willem Medendorp. Waar Boelie kansloos bleek zou JW de bal met één hand zo uit de lucht gevist hebben. Feit was wel dat we met 0-2 (of 2-0) achter stonden door 2 eigen doelpunten. Tijd om nog meer gas en lage voorzetten op Siebrand te gaan geven.

 

Zoals van een ware koploper verwacht mag worden werden alle zeilen bijgezet. We bleven rustig, we waren eigenlijk de betere ploeg maar stonden wel met 2-0 (of 0-2) achter. Gelukkig werd dit voor rust weggepoetst, hoogstpersoonlijk door Siebrand. Dit keer liet hij zijn voeten spreken. We gingen de rust dus in met een 2-2 (of 2-2) tussenstand.

 

Geen wissels in de rust, de vaart zat er net goed in dus we bleven ongewijzigd. We gingen op jacht naar de voorsprong. We kregen kansen, we gaven niets meer weg. Al was het natuurlijk verdacht zijn op een counter van Snelle Jelle. Maar we waren beter, dat voelde iedereen. Hij hing in de lucht. En daar kwam ie: Siebrand scoorde zijn derde, zijn gemiste kopballen waren hem vergeven. Wat een spitsenduo hebben we. Alle tegenstanders houden rekening met Andries. In het verleden hadden we daar een andere spits naast lopen. De technische staf had zo langzamerhand alle beschikbare spelers al eens als tweede spits opgesteld. Niemand kon floreren. Maar nu is daar onze nieuwe held: Siebrand. We stonden voor: 3-2 (of 2-3). En gaven niets meer weg.

 

We wonnen. Staan theoretisch 15 punten los. 14 gespeeld, 42 punten. Kan de clubhistoricus even uitzoeken of dit eerder is gepresteerd?

 

In de kleedkamer complimenteren we elkaar normaliter uitbundig na een overwinning. Handjeklap, omhelzingen, etc. Ook nu. Behalve van Boelie. Met het shirt over zijn hand kon er nog net een tikje van af.

 


 

 

 

Corona in Stedum

Posted by v.v. Stedum on March 15, 2020 at 12:00 AM

Geachte leden,

Als bestuur hebben we besloten om het sportpark te sluiten tot 1 april as. Dit betekent geen training en geen wedstrijden. Ook laten we de kantine tot die datum gesloten.

Namens het bestuur van de VV Stedum,

PB Slager, voorzitter en D Dijk secretaris

Wederom een overwinning voor Stedum!

Posted by v.v. Stedum on February 17, 2020 at 12:20 AM

STEDUM- Het eerste elftal heeft afgelopen zaterdag wederom de volle drie punten gepakt. In moeizame wedstrijd wonnen de Stedumers uiteindelijk wel verdiend. De Stedumers kwamen twee maal vroeg in de wedstrijd op achterstand maar wonnen uiteindelijke met 4-2 van DIO Groningen. Zo pakken de Stedumers in acht dagen tijd meer punten als in de gehele eerste seizoenshelft.

Stedum trainer Robert Benes kon weer een beroep doen op spits Matthijs Colstee. Daartegen zat Yannick v.d. Berg niet bij de selectie vanwege knieklachten. Ook Tillema was weer hersteld van zijn bovenbeen blessure.

Opstelling Stedum:

Zijlema; Tillema, Hofman, Spijk, Sevenhuijsen; Slager, Ypey, Dijkema, Spitsbaard; Van Zanten en Colstee.

Bank: Bansberg, Brandsma en Smit.


Stedum begon erg moeizaam aan de wedstrijd en kwam vanwege eigen balverlies al snel op achterstand. Colstee liet niet veel later zijn kwaliteiten zien door met een knappe uithaal in de verre hoek de gelijkmaker te noteren. Een minuut later keek Stedum wederom tegen een achterstand aan. De spits van DIO kon tussen drie verdedigers vrij gemakkelijk de 1-2 binnen knikken.

 

Hierna herpakte Stedum zich wat en creëerde enkele mogelijkheden om de gelijkmaker te noteren. Na 27 minuten kwam Stedum op gelijke hoogte. Na een mooie combinatie tussen Tillema en Dijkema belande de bal bij de kilometer vreter Slager. Slager haalde de achterlijn en gaf de bal keurig voor waarbij de verdediger van DIO Groningen de bal helemaal verkeerd raakte en zijn eigen doelman kansloos liet: 2-2!

Stedum kreeg nog wel enkele goede kansen om nog voor rust op voorsprong te komen, maar ook DIO Groningen bleef in de counter gevaarlijk.

 

Na rust was het spel van beide ploegen wederom wat onrustig en wisten geen van beide ploegen het spel naar zich toe te trekken. DIO Groningen was uit een corner nog dichtbij de 2-3, maar de gevaarlijke spits van DIO knikte de bal op het deklat. Kort hierna kwam Stedum voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. De goed ingevallen Bansberg gaf de bal goed voor op Colstee, die vanuit een moeilijke hoek de bal over de al liggende doelman heen stifte: 2-3!

Enkele minuten later besliste Spitsbaard de wedstrijd door vanuit de hoekschop goed gebruik te maken van de harde wind en de bal in één keer prachtig in de verre hoek te schieten: 2-4!

 

Zo hebben de Stedumers een goed vervolg gegeven op de overwinning van vorige week tegen Warffum (1-3) en kan de selectie hier weer vertrouwen uit tanken. De aankomende twee week zijn de Stedumers vrij.

De eerst volgende wedstrijd is op 7 maart tegen VVK in Groningen. Hopelijk tot dan!

 

De topper die nooit een topper werd

Posted by v.v. Stedum on February 12, 2020 at 6:55 AM

Futsal Stedum is aan een uitstekend seizoen bezig en is samen met Futsal Winsum en Drs. Vijfje 7 verwikkeld in de strijd om het kampioenschap. Helaas werd een paar weken geleden een nederlaag geleden tegen Farmsum waardoor Stedum het meeste puntenverlies had. Echter hierna werd de draad weer goed opgepakt door overwinningen op Delfzijl en Vijfje 4. Vooral de overwinning op Delfzijl was een ‘opzichtige’. Door andere verplichtingen moest de vaste doelman verstek laten gaan en moest Marten Hovenga in de goal. Stedum had in de competitie al 2 keer onder de vaste doelman maar 1 doelpunt tegen gehad waar de ‘0’ ook had gekund. Alleen werd in deze wedstrijden 1 keer per ongeluk in eigen doel geschoten en in de andere wedstrijd niet meer scherp verdedigd waardoor een kratje bier helaas niet verdiend werd, welke door de Sturler is beloofd als de 0 in de zaal wordt gehouden met hem op de goal. Nu is de ‘0’ in de zaal een zeldzaamheid maar tegen Delfzijl werd gewonnen met 6-0 met hierbij de complimenten aan Marten en het team.

 

Maar goed door deze overwinningen stond Stedum wel bovenaan maar had Winsum 1 verliespunt minder en had Vijfje zelfs 3 verliespunten minder. Nu moest Stedum op vrijdag 7 februari thuis tegen Winsum, een topper dus. Er was wel publiek maar het vaste publiek uit Stedum zelf ontbrak. Door een blessure bij de Sturler kon Hovenga wederom op de goal. Stedum ging met een goede selectie van start en flitste met mooi voetbal direct uit de startblokken. Winsum hield heel even nog stand maar toen eenmaal de 1-0 in de touwen lag, liep de ploeg snel uit naar 4-0. Een van de mooiste goals van de avond kwam op de naam van Peter Heeres. Uit een heerlijke aanval stifte hij de bal magistraal over de keeper. Maar ook onze topscoorder Diederik Dijk liet zich van zijn beste zijde zien en scoorde deze avond ook 3 mooie doelpunten. In deze wedstrijd liet Winsum zich letterlijk de kaas van het brood eten. Stedum domineerde en Winsum kon geen moment aantonen waarom het op een 2e plaats stond. In de 2e helft liep Stedum uit naar 7-0 maar toen liet het de touwtjes iets vieren en kon Winsum iets terugdoen waarbij Marten volledig kansloos was. De Winsumers wisten zelfs nog een keer te scoren maar Hovenga vond het hierna wel welletjes en had nog diverse goede reddingen. Stedum wist uiteindelijk niet de dubbele cijfers te halen maar boekte met een 9-2 overwinning wel de grootste overwinning ooit op Winsum. Met deze overwinning is de koppositie weer verstevigd en staat het in verliespunten weer 2 punten voor op Winsum en werd de topper nooit een topper. Om aanspraak te maken op het kampioenschap komen er nog hele belangrijke wedstrijden en mag er geen misstap worden gemaakt want als dat niet gebeurd staat er op 13 maart een heuse topper op het programma tegen Vijfje 7. Daarom denkt Stedum nog helemaal nergens aan en bekijken we het per wedstrijd.

 

Uw reporter

Stedum wint verdiend van Warffum!

Posted by v.v. Stedum on February 9, 2020 at 8:35 AM

WARFFUM- Het eerste elftal van v.v. Stedum heeft afgelopen zaterdag eindelijk weer eens de volle drie punten gepakt. In en tegen Warffum wonnen de Stedumers zeer verdiend met 1-3 dankzij doelpunten van V.d. Berg, Slager en Spitsbaard.

In de eerste helft speelde Stedum bij vlagen erg goed voetbal en creëerde het behoorlijk wat goede mogelijkheden. Toch was het Warffum dat uit het niets de openingstreffer wist te maken. De voor de rest prima spelende Hofman ging onder de bal door en was het voor de spits van Warffum een koud kunstje om doelman Zijlema te passeren.

Ondanks deze klap bleef Stedum goed voetballen en kwam het niet veel later op een verdiende 1-1. Spitsbaard bediende Yannick v.d. Berg die deze vervolgens de doelman van Warffum kansloos liet met een bekeken schuiver. Kort hierop benadeelde v.d. Berg van Warffum zijn team vanwege natrappen richting Pelle Brandsma en kon hij voortijdig gaan douchen.

In de tweede helft was het spel van Stedum wat minder, maar kwam de verdediging van Stedum geen moment in de problemen. In de 67e minuut kwam Stedum op een verdiende voorsprong. Robbert Slager passeerde de doelman met een bekeken schot: 1-2! Hiermee heeft Robbert Slager zijn eerst ster behaald! Proficiat!

 

Kort voor het einde van de wedstrijd besliste Spitsbaard met een prima doelpunt de wedstrijd en zo wisten de Stedumers eindelijk weer een wedstrijd te winnen!

Volgende week speelt Stedum in eigen huis tegen de hekkensluiter DIO Groningen. Deze wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van dhr. W. Gort.


Opstelling Stedum:
Zijlema; Spijk, Hofman, Dijkema, Sevenhuijsen; Slager, Ypey, v.d. Berg(80. Smit), Spitsbaard; Brandsma(50. Bansberg) en van Zanten

 

Toendra of kunstgras of vakantie: Stedum 3 dendert door

Posted by v.v. Stedum on February 3, 2020 at 5:00 AM

Tja..op woensdag gaat de app af. Het is onze leider Pieter Hovius die het gebruikelijke bericht rond stuurt: ‘Boys a.s. zaterdag thuis tegen Gorecht, aanvang half drie, aanwezig kwart voor 2, afzeggen voor donderdagavond half tien’. Dit laatste is de tijd dat alle leiders van de elftallen om tafel gaan zitten om te bekijken of alle teams kunnen ballen op zaterdag. Ja en dat ik ‘tja’ zeg komt door de afmelding van onze ‘vliegende reporter’ waardoor de druk weer voor een verslag bij mij komt te liggen en aan onze Marcel kan ik echt niet tippen. Onze Mulder had bedacht om na 2 zware wedstrijden een weekend weg te gaan om zijn zware benen even rust te geven. Ik had zelfs voorgesteld om hem notities toe te spelen en dat hij het verslag zou schrijven waarop de mededeling kwam:’gewoon aflasten’. Dat deze vliegende reporter grote bekendheid kent, bleek even later wel. Hij is een weekendje weg en komt zelfs dan in het NOS-journaal voor. Maar dat Marcel het over aflasten had kwam ook door de afwezigheid van meerdere coryfeeën. Zo waren de Goodolds Dick en Dick er niet. Eerst genoemde zat op een scooter in Tenerife en de 2e had de laatste tijd zoveel gegeven dat hij niet fit was. Verder zat Hergen nog te genieten van de Apres Ski en bleek Klaas Willem de griep te hebben. En onze Sebastiaan moest klussen. Maar gelukkig was Siebrand na een weekendje weg weer beschikbaar en was ook de van een griep herstelde Ferdi weer aanwezig en wist Alfons zich in de gelukkige omstandigheid dat zijn zoon in sneltreinvaart zijn B-diploma had gehaald en het hierdoor toch op tijd kon redden.

 

Maar ja dan waren er nog maar steeds 11 spelers. Op die bewuste donderdagavond liet de technische staf van het 2e weten dat ze maar 8 spelers hadden en zo kon het gebeuren dat het 2e niet ging afreizen naar koploper Aduard waardoor het 3e gesteund werd door spelers van het 2e en zelfs Wolter van Zanten mee ging omdat hij van de trainer van het 1e te horen had gekregen dat ze genoeg hadden. Van Zanten junior heeft namelijk een grote truck en had de afgelopen tijd in de bietencampagne gezeten waardoor hij tijdelijk niet beschikbaar was voor de hoofdmacht. Echter hij had nog niet getraind maar was wel beschikbaar voor het 1e maar kennelijk was dat niet nodig en zo kon hij ritme opdoen bij het derde.

 

En zo kon het zijn dat we zaterdag 1 februari alweer de 3e wedstrijd van 2020 gingen spelen tegen Gorecht. Deze jongens spelen altijd hun thuiswedstrijden op kunstgras en kunnen dan de bal goed naar elkaar over spelen. Ook Stedum heeft zo’n ploeg en in de heenwedstrijd had Stedum het tikkie takkie daar ook laten zien waar het dan ook in mum van tijd op 2-5 stond. Maar door een domme kaart kwamen de mannen uit Haren toen nog terug tot 4-5. Stedum was dus voor vandaag gewaarschuwd.

 

De mannen van Gorecht zagen tot hun verschrikking een veld dat op een Toendra leek en gaven al aan dat dit pas hun 1e wedstrijd was. Stedum liet zich echter niet van de wijs brengen en liet in de 1e helft zien dat het niet uit maakt of er op kunstgras of op een Toendra gespeeld moet worden. Met mooie aanvallen van voet tot voet liet Stedum schitterend voetbal zien op het slechte veld. Er werd dan ook gerust met een 4-0 stand waarbij de beide spitsen Andries en Siebrand elk kaar beide een keer bedienden met de eindpass en dus ook een doelpunt scoorden. Verder wist diezelfde Siebrand ook nog een assist te geven op Hans die hierop schitterend binnen schoot. En de ruststand werd bepaald door Bard Dekker die als voorstopper ineens voorin te vinden was en een prima bal van Bas kreeg.

 

In de rust werd er gefilosofeerd over de wissels. Clown en Joe gaven al aan graag na 10 minuten er uit te willen waarbij gekscherend al werd gezegd dat Joe dan net zoals vorige week maar even met zijn kruin moest scoren. In elk geval gingen Bas en Andries er uit

 

en kwamen Wolter en Juan erin. In de 2e helft ging de Stedum trein vrolijk door alleen liep het allemaal wel iets minder geolied. Dit zal mede debet zijn geweest aan de tussenstand. Immers het kratje bier dat Opa bij een overwinning beloofd had was in principe al binnen. Al vrij snel werd de stand naar 5-0 getild en was het Siebrand die uit een voorzet van Hans de 6-0 binnen knikte. Hierna diende zich de al 2 genoemde wissels zich aan. Hierdoor volgden er wat omzettingen en met de 6-0 stand op het bord werd er ook niet echt meer super gevoetbald waardoor de mannen uit Haren ook wat aanvallende activiteiten konden ontplooien. Even leek het er ook op dat de hatelijke ‘nul’ voor Gorecht zou verdwijnen van het scorebord maar de paal stond succes in de weg. Boelie zou later zeggen: ‘was deze er dan maar in gegaan i.p.v. in de laatste minuut’. Immers na nog 2 keer gescoord te hebben vond Stedum het allemaal wel best met een 8-0 stand en liet het middenveld veel lopen waardoor de verdediging er alleen voor stond. Hierdoor kreeg de spits van Gorecht in de laatste minuut alle gelegenheid om de hoek uit te kiezen en hoorden we op het veld een ‘GVD’. Want een keeper wil altijd immers graag de ‘0’ en daar baalde onze Boelie dus van. Gelukkig was dit leed al snel vergeten onder het genot van een lekker flesje HJ. Alleen was het kratje niet van Opa zoals beloofd maar was onze oud-doelman Harry Opa voor en stelde die een kratje beschikbaar. Ofwel het kratje van Opa staat nog op het menu. Dus of Stedum nu op kunstgras of toendra speelt, de trein dendert door en de jury heeft een nieuw cijfer voor Stedum 3: 36 points.

 

Uw reporter

Tylko konkurencja w klasie piwnicznej.

Posted by v.v. Stedum on January 30, 2020 at 5:40 AM

Het was 25 januari. De tweede competitiewedstrijd na de winterstop (kun je dat nog zo noemen?) stond al weer op het programma. Op een voor ons vreemd tijdstip. Normaliter wordt om half drie afgetrapt, nu moest dat anderhalf uur eerder gebeuren. En als je op vrijdagavond lekker geborreld hebt met collega’s merk je dat je nu op een leeftijd bent dat je dat beter iets kunt minderen in het vervolg. Zware benen waren het resultaat en dat ook nog eens op een zwaar veld.

 

Vandaag wederom een onbekende tegenstander. Werd vorige week gespeeld tegen Glimmen, de nummer 3 van de ranglijst, nu kwam nummer 2 op bezoek: Meedhuizen 2. De runner-up dus. En als we nagaan dat Glimmen een wel erg sterke ploeg had, dan zou Meedhuizen dus nog sterker kunnen zijn. We waren gewaarschuwd.

 

Zoals gebruikelijk even wat research over de tegenstander en hun afkomst. Meedhuizen ligt in een van de laagstgelegen delen van Groningen. Vroeger lag Meedhuizen in een moerassig gebied te midden van drie meren: het Midhuister- of Meedhuizermeer, het Kleine of Farmsumermeer en het Proostmeer. Het Proostmeer, ik vind dat een mooie naam. Maar als we vooraf hadden geweten dat Mijhoezers uit een moerassig gebied komen, dan was de wedstrijd wellicht verplaatst naar een iets zonniger periode. Het veld begint namelijk steeds meer op moeras te lijken met al dat regenwater van de laatste tijd.

 

De bewoners van Meedhuizen moeten al vrij stel met wateroverlast te kampen hebben gehad. Ze concentreerden hun akkerland in (mogelijk omwalde) escomplexen met smalle percelen dicht bij het dorp. De typerende verkaveling bij de Essenweg is pas recentelijk verdwenen. Mogelijk heeft men ook de dorpskern opgehoogd tot er een wierde ontstond, dat moet ons bekend in de oren klinken als dorp op zelfs een dubbele wierde. Deze wierde zou eind negentiende eeuw weer deels zijn afgegraven, toen de wateroverlast sterk was verminderd en de handel in vruchtbare wierdegrond opkwam. Ik zou zeggen, dat is een onderzoekje waard. Want als dorp op een dubbele wierde zou de grond heel wat geld op kunnen leveren. Ik stel voor dat onze voorzitter binnenkort begint met afgraven van de Hoofdstraat.

 

Dan nu even naar de kleedkamerverhalen van deze editie. Uiteraard de gebruikelijke begroetingen, de smeerseltjes en iemand die heeft zitten kleien op het toilet. Maar ook weer de harde muziek die vanaf de playlist van Dekker wordt afgespeeld op ons gezamenlijk aangeschafte geluidssysteem. De meest uiteenlopende nummers worden gedraaid, om iedereen maar tevreden te houden. Maar opeens werd gevraagd of de muziek even uit kon. KW stond op en hij zij dat hij even iets wilde vertellen. Op zulke momenten slaat de angst even toe. Wat zal hij te vertellen hebben? Gaat het gezin Tilma verhuizen naar de andere kant van Nederland? Is hij benaderd door de hoofdtrainer om definitief aan te sluiten bij het eerste? Gaat hij wellicht in transitie? Bij gebrek aan een dameselftal zouden we hem dan definitief uit ons midden kwijt zijn. Maar nee, het was goed nieuws. KW wilde even met ons delen dat hij gaat zorgen dat de Belastingdienst er weer helemaal bovenop komt. Als een ware Superman zal hij binnenkort de Kempkensberg in Groningen betreden om te zorgen dat de toeslagen nu wél bij de juiste gezinnen gaan terechtkomen. Maar dat zal dan wel met slaperige oogjes gaan gebeuren waarschijnlijk. Want de productie op het veld blijft ook dit seizoen weer een beetje achterwege, thuis weet KW als geen ander te scoren. KW heeft weer doeltreffend uitgehaald en dat betekent: er komt weer een mini KW. Een luid applaus was het vervolg.

 

Het is vandaag al donderdag, dat wil zeggen door tijdgebrek was het er nog niet van gekomen om een verslag te maken. Dus daarom nu even kort naar de wedstrijd. Geen appje van Boelie dit keer, dus ik hoef met niemand rekening te houden.

 

Meedhuizen bleek vooral een hardwerkende ploeg te zijn met twee Poolse buffels voorin. Ik dacht eerst dat het Meedhuizer dialect wel erg vreemd was. Maar het bleek dus om Pools te gaan. Wel lastig als de tegenstander in het Pools communiceert, want je hebt geen idee welke tactische zaken onderling worden besproken. En vanaf het moment dat onze voorzitter en tevens scheidsrechter het in de gaten kreeg, leek het alsof we in de Champions League terecht waren gekomen. De arbiter, normaal communicerend in het Gronings danwel Nederlands met Gronings accent, begon in het Engels te communiceren. “Are you ok?” “You have to play football!” “Don’t search him!” “This time I see it thru the fingers.” Het was wachten op nog mooiere uitspraken op momenten dat men om een vrije trap ging vragen. “Make that the cat wise” of dat PB ze even wilde wijzen op een geweldige actie van onze spits: “Hey przyjacielu (Pools voor vriend), that’s from another cookie he?” Maar helaas bleef dit uit.

 

Het niveau was deze middag niet om naar huis te schrijven. De publieke belangstelling was, doordat het eerste elftal na ons moest spelen, zo hoog dat we de verwachtingen niet waar konden maken. Opa miste een strafschop (werd na afloop goed gemaakt met een kratje bier) en enkele kansen werden niet benut. De rust werd met een 1-0 voorsprong bereikt door dat KW scoorde. Waarschijnlijk was er een last van zijn schouders gevallen toen de test positief bleek en hij zijn partner had bezwangerd. Hopen dat hij het net nu weer wat vaker gaat vinden. Rust!

 

Hovius vroeg wie wilde wisselen. Het was koud, vochtig weer. En dan verwacht je een handje vol vrijwilligers. Maar nee, niemand wilde er uit. Het zegt iets over de gedrevenheid. En dus moest de kleine generaal keuzes maken, wat hem lukte.

 

De tweede helft kende wederom een aantal goede mogelijkheden om de trekker definitief over te halen. Want ondanks dat Boelie een wel erg makkelijke middag beleefde tussen de palen, lag het gevaar voor een Poolse counter op de loer. En dus kwam het goed uit dat de 2-0 viel. Een scherp aangesneden hoekschop belandde op het hoofd van libero Joe, hij hoefde niets meer te doen, want de bal eindigde tegen de touwen.

 

Dat Meedhuizen nog terug kwam tot 2-1 was voor de statistieken. Het scorebord tikte minuut 90 aan en dat was het signaal voor de arbiter: “We make er an end aan.”

 

And here are the points from the jury: Stedum 3, 33 points.

 

Jonkies vv Stedum buigen hoofd voor Ezinge

Posted by v.v. Stedum on January 27, 2020 at 2:35 AM

Vijfdeklasser Ezinge heeft een prima resultaat weten te boeken op het sportpark aan de Bedumerweg in Stedum. De plaatselijke voetbaltrots werd met 0-5 aan de kant gezet door het team van scheidend trainer Leendert Nieborg. Goaltjesdief Wiebe Leistra deed prima zaken. Hij scoorde maar liefst drie keer met het hoofd.


Lees hieronder verder..
https://eemsmondsport.nl/index.php/2020/01/26/jonkies-vv-stedum-buigen-hoofd-voor-ezinge


VV Stedum sjaals zijn binnen!

Posted by v.v. Stedum on January 23, 2020 at 3:20 AM

De nieuwe VV Stedum sjaals zijn binnen! 
Iedereen die zich heeft ingeschreven kan dit na betaling (€15,-) ophalen in de kantine!
Niet ingeschreven? Geen zorgen! Er zijn genoeg!Stedum het Zandvoort van het hoge noorden, oliebollen, cafeïne, de sliding van Sik en een luier voor Boelie.

Posted by v.v. Stedum on January 22, 2020 at 6:45 AM

De opwarming van de aarde heeft soms positieve kanten, maar niet in alle gevallen. Dat de zomers lekker warm zijn en je niet meer verplicht bent om naar het buitenland te gaan voor een zonvakantie is natuurlijk hartstikke mooi. Tegenwoordig kunnen we allemaal als Joe de zomer doorbrengen op Terschelling in plaats van oorden als Mallorca en Ibiza. Tegenwoordig kunnen we de pokkel zelfs in eigen land verbranden. Maar dat we het tegenwoordig allemaal zo warm hebben heeft ook zo z’n nadelen. Want de oliebollen zitten nog in het verteringsproces en we moeten al weer voor het echie de wei in. De oliebollen smaakten de afgelopen jaarwisseling echter prima, want niemand minder dan Ubbo himself verkocht heerlijke oliebollen in Steem. En dat was wederom wel een ritje Ten Boer-Stedum waard. Al jaren zijn de oliebollen niet onderhevig aan prijsstijgingen. Tien voor vijf euro. Waar vind je dat nog?

Maar goed, donderdagavond een appje van Hovius: zaterdag definitief ballen. Het bleef op één reactie na stil in de groepsapp. “Heb je een l te veel getypt?” Laten we zeggen dat we nog niet heel enthousiast waren om al weer aan te moeten treden. En dan direct ook nog eens tegen een behoorlijke tegenstander. Tenminste, gezien de ranglijst. Glimmen 4 was nieuw voor ons, ook wel eens leuk natuurlijk. Maar dat zij eerder dit seizoen af hadden gezegd was nu dus de oorzaak dat we op 18 januari (!!!) al weer aan de bak moesten.

 

Bij het betreden van het sportpark leek het veld best goed bespeelbaar. ’s Ochtends dacht ik nog: laat die regen nog maar even doorspoelen, dat zal Heike wel een verstandige beslissing nemen. Wellicht beïnvloed door de heren Hovius/Nieborg die zouden zeggen “Laten we het er maar uit gooien.” Helaas, het verlossende bericht kwam niet en dus werd de reis naar Stedum ingezet. Eenmaal aangekomen een vertrouwd gezicht, een begroeting namens te technische staf. Even de tas in de kleedkamer zetten en wat bleek? Dijk en invalspeler Bas Berntsen zaten al in de kleren. Blijkbaar waren er toch spelers die er wél zin in hadden.

 

Nog even snel een kop koffie scoren in de kantine dacht ik. Maar het hele team van de tegenstander dacht hetzelfde. Met als gevolg dat Johann helemaal in de stress was omdat de koffie op was. Hij zag blijkbaar mijn gehaaste gezicht en besloot de nog lopende koffiemachine te onderbreken en schonk een kop koffie voor me in. Dat de kleur koffie niet veranderde na het eerste kuipje koffiemelk zei genoeg. Dus nog maar een kuipje er bij in en richting kleedkamer. Allemachtig, de koffie was zo sterk dat het vanmiddag wel goed moest komen met mijn eigen prestaties. Want koffie is gezond. In dit geval met een record aan cafeïne, een stof die een boost kan geven aan je stemming, je stofwisseling en je mentale en fysieke prestaties. Uit studies is ook gebleken dat het veilig is voor de meeste mensen, mits het in kleine tot matige hoeveelheden wordt genuttigd. Een hoge dosis cafeïne kan echter onplezierige en zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben. Uit onderzoek blijkt dat het vooral van je genen afhangt of je er goed tegen kunt. Sommigen kunnen veel meer cafeïne hebben dan anderen zonder enig negatief effect . Sterker nog, mensen die niet aan cafeïne gewend zijn kunnen soms al symptomen ervaren na het nuttigen van een hoeveelheid die als matig wordt beschouwd. En dus was het maar afwachten of we de omgang met cafeïne terug zouden zien in het veld. Ik denk dat de meesten van ons beter met cafeïne om kunnen gaan dan met alcohol, dus had goede hoop. Wanneer de alcoholische versnaperingen weer een bepaalde limiet hebben bereikt valt het zeker te merken, de laatste tijd zeker op de donderdagavonden. Want het is wel heel opvallend dat de groepsapp op donderdagavond rond tienen volstroomt met seksueel getinte plaatjes en filmpjes, waarbij je moet zorgen dat één van de kinderen je telefoon de volgende ochtend niet te pakken krijgt. Terwijl ik thuis op de bank zit denk ik: Het is weer gezellig in de kantine.

 

Een selectie van 16 spelers, hoe was het mogelijk? Eén twijfelgeval: Clown. Last van de hamstring. Ik dacht zal wel gebeurd zijn tijdens een sprintje richting de bar op de nieuwjaarsreceptie. Maar het was nog het gevolg van de zware uitwedstrijd tegen de Fivel. Dat het zo’n zware wedstrijd was dat we de gevolgen daar nu nog van zouden ondervinden had niemand gedacht. Maar Clown rende even twee keer heen en weer en concludeerde dat het goed zat: hij kon starten. En dus was het afwachten wie nog meer in de basis kon beginnen. Want 5 spelers op de bank, ik kan me niet heugen dat het eerder is gebeurd. Hovius liep als een kleine generaal over het veld en riep een aantal spelers ter overleg bij hem. En zo werden de posities nauwkeurig ingevuld met als gevolg een ijzersterke bank met zwaargewichten Teddy, Dekker, Berntsen, Dijkema en Hovius zelf uiteraard. Maar laatstgenoemde had al besloten alleen in uiterste nood binnen de lijnen te komen.

 

Het veld leek een beetje op het strand van Zandvoort. Niet ideaal natuurlijk, maar voor de gasten uit Glimmen wellicht herkenbaar. Want die zullen wel wat vaker op een strandvakantie gaan sinds Gaston daar de koffertjes kwam uitdelen. De temperaturen zijn niet te vergelijken, maar Stedum kun je met al haar prachtige kenmerken natuurlijk wel vergelijken met oorden als Rio de Janeiro, Hawaii of de Seychellen. Waarom nog ver weg gaan terwijl je ook naar Stedum kunt gaan? Het zou een enorme boost geven aan de plaatselijke ondernemers. Wellicht kunnen we Jan Lalkens weer zo ver krijgen om de supermarkt open te gooien. Misschien kan Textielhuis Ekens nieuw leven ingeblazen worden, de verkoop van bikini’s en wellicht boerkini’s zal stormlopen. Er zou voor Rijwiel en Brommerhandel Ettema vast wel een nieuwe uitbater te vinden zijn die de fietsverhuur weer nieuw leven in wil blazen. Fietstochten langs plekjes als Westeremden, Zeerijp en Loppersum zouden ook daar voor de middenstand een boost geven. De groentewinkel van Piet en Oktje Slager zal weer als vanouds floreren door verkoop van groente en fruit van eigen Stedumer bodem en Bakkerij Kruidhof, welke dichtbij het huidige voetbalveld gevestigd was, kan zorgdragen voor de ontbijt- en lunchbuffetjes. Maar het aller- allerbelangrijkste, waar ook menig Stedumer zelf nog iets aan heeft: de heropening van café t oude Raedhuys. Met in het weekend op de bovenzaal disco met Session Kolibri. Wellicht kunnen we Chris Knoop weer zover krijgen om achter de knoppen plaatst te laten nemen. Eerst de derde helft vanuit de voetbalkantine om vervolgens tussen het feestgedruis van de toeristen plaats te nemen. Stedum, het Renesse van de provincie Groningen.

 

Dan is het nu tijd voor een korte terugkoppeling over het duel met Glimmen 4. Want het gebruikelijke appje van Boelie is reeds binnen met de vraag of ik niet wil vergeten te benoemen dat Jan Sik met een uitermate belangrijke sliding de 3-2 van de gasten wist te voorkomen en daarmee ook voorkwam dat Glimmen nog enige hoop kreeg op een goed resultaat. Dit mocht namelijk niet ontbreken in het verslag had hij met scheidsrechter Slager tijdens de derde helft besproken. Dus bij deze. Glimmen bleek een zeer lastige tegenstander te zijn, zeker met een erg sterke nummer 2 centraal op het middenveld. Onderzoek heeft uitgewezen dat betrokken speler in een verleden uit kwam voor het vlaggenschip van Oranje Nassau. Afbouwen bij Glimmen zeg maar.

We kwamen op voorsprong door een uitermate mooi stiftje van Andries om vervolgens de voorsprong weer weg te geven, toen de Glimmer aanvaller slim wegdraaide bij onze verdediging. Even daarvoor verzuimde Andries zijn tweede van de middag te maken. De rust werd bereikt met een 1-1 tussenstand.

 

De tweede helft werd met een aantal frisse krachten tegemoet gegaan. Clown, Joe en D. Dijk trokken hun trainingspak aan. Met daarover nog een aantal jasjes. Voor hen kwamen Siebrand, Bard en Hergen binnen de lijnen. Een aantal verschuivingen binnen het team qua positie, de thee achter de kiezen en daar gingen we weer. Glimmen kwam om te winnen en er ontstond een aantrekkelijk duel waar de gasten zekere niet de mindere waren. We werden veelvuldig onder druk gezet en dus kwam het wel goed uit dat Hans de 2-1 scoorde met een bekeken afstandsschot. Andries gaf ons nog wat meer lucht door de 3-1 te scoren na goed voorbereidend werk van Siebrand. En dus de sliding van Sik waar reeds aan gememoreerd is. Maar het hoogtepunt was een ingelaste korte pauze, omdat twee Stedumers met een blessure even bij moesten komen. Dit was hét moment voor keeper De Sturler en tweederde van het arbitrale trio om de blaas te gaan legen. Dat Boelie moest pissen was ons niet vreemd, dat gebeurt wel vaker. Maar dat ook de scheids het veld verlaat om tegen een boom aan te gaan pissen had ik nog niet eerder meegemaakt. Spanning of een zwakke blaas? Ze worden allemaal ook wat ouder natuurlijk. Niet voor niets komen de reclames op tv voorbij dat ook mannen kunnen lijden aan urineverlies. Het wordt trouwens wel tijd dat deze reclames overdag niet meer zichtbaar zijn, want als je zoon van 4 n.a.v. een reclame vraagt wat vaginale schimmel is sta je even met je bek vol tanden. Ik zal kijken of we in ieder geval voor Boelie een luier kunnen gaan regelen voor het geval het spel een plaspauze niet toe staat.

 

We wonnen met 3-1. Tien gespeeld, dertig punten. Niks meer aan doen.

 

Geen jarige dit keer, dus er was even paniek over de aanwezigheid van een kratje bier in de kleedkamer. Deze paniek duurde nog geen twee minuten alvorens Clown behendig de welverdiende flesjes begon uit te delen. Ik hoop u allen a.s. zaterdag te zien, aangezien wij de voorwedstrijd spelen van het eerste elftal. Runner-up Meedhuizen 2 komt op bezoek, waarna ons eigen vlaggenschip de degens gaat kruizen met het Ezinge van trainer Leendert Nieborg, voor ons geen onbekende. Tot dan!

 

 

We gaan weer van start!

Posted by v.v. Stedum on January 13, 2020 at 2:15 AM

Na de zogenaamde winterstop is gaat aanstaande zaterdag de bal weer rollen bij Voetbalvereniging Stedum mits de weergoden ons goed zijn gezind zullen en koning winter zich nog niet laat zien.

Dinsdag staat de eerste traning voor de mannen van Stedum trainer Robert Benes op het programma en speelt het aanstaande zaterdag een oefenwedstrijd tegen VVSV'09 in Ulrum.

Voor het tweede en derde elftal staat aanstaande donderdag de eerste training weer op het programma. Vervolgens speelt Stedum 3 aanstaande zaterdag om 14.30 uur in eigen huis de eerste competitiewedstrijd van 2020 tegen Glimmen 4.


Slotdag v.v. Stedum op 20 juni!

Posted by v.v. Stedum on January 7, 2020 at 12:50 AM

Voor wie dat nu al in zijn of haar agenda wil zetten: de slotdag van de VV Stedum valt dit jaar te vieren op 20 juni!
We hopen dan een mooi seizoen af te sluiten met het 7x7 toernooi, voorafgegaan door activiteiten voor de jeugd in de ochtend, een hapje en een drankje , de koe voor een goede schijt-je-rijk en natuurlijk veel plezier met elkaar.
Doe allen nog even goed je best na de winterstop! En geef je club resultaten om te vieren op 20 juni.

We zien elkaar binnenkort weer op ons mooie sportcomplex.
Namens het bestuur, Dick Dijk, secretaris.

Marcel Mulder, een ode aan mijn voetbalvrienden

Posted by v.v. Stedum on December 3, 2019 at 1:20 AM

Beste Bert, Nog niet zo lang geleden las ik één van je columns. Je werd gevraagd waarom je niet gewoon stopte met voetballen. Nou ja, voetballen. Kun je dat nog voetballen noemen? Dat is wat veel mensen tenminste denken. Maar beste Bert, we hebben tenminste één overeenkomst. We voetballen beide op een niveau dat ook wel de kelderklasse wordt genoemd.


Lees verder op de website van Bert Koster...
https://bert-koster.nl/2019/11/28/marcel-mulder-een-ode-aan-mijn-voetbalvrienden/?fbclid=IwAR2nu8K-JwNLcQaEkAOc5Hgj6t8OeZLpEnkl4uSqV-yeSPYywAOIkd21Y7A

Een lastig verslag

Posted by v.v. Stedum on November 28, 2019 at 1:25 AM

Dit wordt een lastig verslag. Nog nooit was het schrijven van een verslag zo lastig. Gebeurde er dan niets noemenswaardig tijdens de wedstrijd? Was het een bloedeloze 0-0? Maakte Boelie dit keer geen blunder? Struikelde Opa niet over zijn eigen benen? Ik heb geen idee, want ik was er niet bij. En dan moet er toch een verslag gemaakt worden, werd mij verzocht.

 

Zoals bekend wordt op woensdagavond de welbekende app door Hovius gestuurd: Boys, a.s. zaterdag thuis tegen NEC Delfzijl. Aanvang 13.00 uur, aanwezig kwart over 12. Afzeggen voor donderdagavond half 10. Grtn Pieter. En vervolgens stromen de reacties binnen met gelukkig de meeste spelers die aangeven aanwezig te zullen zijn. Helaas moest ik verstek laten gaan. Donderdagochtend bericht van Boelie: Jammer dat je er niet bij bent. Ik geef wel wat door van de wedstrijd en dan mag jij er wat van bouwen. En nu is het al woensdag en heb ik nog helemaal geen tijd gehad om er wat moois van te bouwen. Maar wat zou er ook in moeten komen staan? Want smeuïge verhalen vanuit de kleedkamer kan ik dit niet melden. De opstelling kan ik ook niet melden, want ik heb geen idee wie waar stond.

 

Toch weet ik wel waar de wedstrijd mee vooraf werd gegaan. Stilte. Een minuut stilte. Een aantal dagen eerder hadden we namelijk te horen gekregen dar erelid Sibolt Hovenga was overleden. Een voetbalman in hart en nieren, iemand die veel voor de club heeft betekend. Voetbal was zijn leven. Iedereen heeft wel iets met hem meegemaakt. De één wat meer dan de ander. De één kan een boek over hem schrijven, de ander een hele reeks boeken. De afgelopen jaren werd hij al gemist op het sportveld door zijn verblijf in Ten Boer. Het welbekende praatje waar hij ’s middags als scheidsrechter naar toe moest, het biertje in de kantine vergezeld met één van zijn moppen. Zo maar weer wat dingen die in me op komen. Vaak was het lachen, maar ik kan me ook nog een moment herinneren die we wat minder leuk vonden. We waren lekker aan het trainen op het hoofdveld toen Sibolt het sportpark op kwam fietsen. Hij schreeuwde ons wat toe, maar niemand begreep wat hij bedoelde. Tot ineens de verlichting uit ging. Het bleek dat het de hoofdtrainer verboden was om die avond op het veld te trainen i.v.m. de slechte gesteldheid. En dus zette Sibolt de schakelaar om en nam de sleutel van de meterkast mee naar huis. De training was ten einde. Het typeerde Sibolt, zoals we hem ook als scheidsrechter kenden: rechtlijnig.

 

De laatste keer dat we hem daar zagen was de zaterdag dat we tegen Omlandia speelden, een paar weken terug. Terwijl wij na de thee weer richting speelveld liepen, zagen we Geke met Sibolt het sportpark net weer verlaten. Hij was nog vrij regelmatig op het voetbalveld van Omlandia om zijn geliefde spelletje toch nog te kunnen bewonderen.

 

Een grote delegatie van ons team was afgelopen maandag aanwezig bij de uitvaart om Sibolt de laatste eer te bewijzen. Ook daar bleek maar weer hoe belangrijk voetbal in zijn leven was. Namens het hele derde elftal veel sterkte voor Geke, Marten, Gert en overige familieleden.

 

Dan nu even de wedstrijd. De statistieken zijn uw aangeboden door Boelie de Sturler (ik ben dus niet verantwoordelijk voor de juisheid):

 

1-0: onderschepping van Clown, kopbal Ferdi op Andries die vervolgens scoort

 

2-0: goede voorzet Andries en Ferdi schiet bij de eerste paal schitterend binnen

 

3-0: Bard schiet vanaf de achterlijn via de keeper binnen.

 

Tevens in de 1e helft een goede redding van Boelie.

 

Rust

 

Wederom een beste redding van Boelie.

 

4-0, onderschepping Dick Dijk, Ferdi legt voor op de scorende Clown.

 

4-1 Goede voorzet op maat en prima kopbal NEC Delfzijl.

 

5-1 Assist van Hans op de scorende Andries.

 

Verder dus weinig te melden over de verdere belevenissen op deze zaterdagmiddag. De mannen zullen vanzelfsprekend het kratje leeggedronken hebben in de kleedkamer om vervolgens ons 1e elftal aan te moedigen. Een week eerder mocht een drietal nog wat vertrouwen bij ons op doen en zie daar: het heeft geholpen. Een klinkende overwinning op TEO was het vervolg. Gefeliciteerd aan de heren en nog even een persoonlijk bericht aan de hoofdtrainer: de kozijnen zitten er goed in bij mijn collega, ze was tevreden.

 

Maandag ontvingen wij tevens een triest bericht van ons gewaardeerd selectielid Ferdi. Het was ons bekend dat zijn vader getroffen was door een vreselijke ziekte en dat herstel niet meer mogelijk bleek. Pa en moe de Jonge waren in de tijd dat Ferdi in het eerste speelde één van onze vaste supporters. Maandag overleed zijn vader, veel te jong. Ferdi, ook namens ons allemaal heel veel sterkte voor jou en je familie.

 

Zaterdag ben ik er weer bij. Appingedam komt op bezoek. Tot volgende week.

Erelid Sibolt Hovenga overleden

Posted by v.v. Stedum on November 22, 2019 at 9:35 AM

Ons heeft het verdrietige bericht bereikt dat erelid Sibolt Hovenga is overleden.

Sibolt is jaren actief geweest als voetballer, grensrechter, scheidsrechter, keeperstrainer, bestuurslid en nog veel meer. Naast al deze activiteiten was hij ook gewoon enorm liefhebber van voetbal en was hij een bekend gezicht bij onze VV en bij vele andere verenigingen.


Komende zaterdag zullen het derde en het eerste elftal met rouwbanden voetballen.

Ter nagedachtenis aan Sibolt zal er tevens voor de wedstrijden een minuut stilte in acht genomen worden.

De wedstrijd van het derde elftal begint om 13:00 uur. Aansluitend speelt het eerste elftal om 15:00. Wij hopen ook u te zien langs de lijn.


Onze gedachten gaan uit naar:

Geke

Marten,  Gert & Suus, Sophie & Quinten


 Wij wensen hen en verdere familie en vrienden veel sterkte toe.

 

Luit Timmer: Geel zwart hart voor altijd!

Posted by v.v. Stedum on May 3, 2018 at 9:15 AM

Voor vele Stedumers en oud Stedumers is Luit Timmer een zeer bekend persoon binnen de voetbalclub en in het dorp Stedum in het algemeen. Luit Timmer was jarenlang voetballer van Stedum waarna hij vele seizoenen leider was van het eerste elftal. Ook was hij als vrijwilliger erg fanatiek en heeft hij ook nog plaatsgenomen in het bestuur van de voetbalclub. De inmiddels inwoner van Bedum kijkt met erg veel plezier terug op zijn tijd in bij v.v. Stedum en volgt de club nog altijd op de voet.


De inmiddels 78 jarige oud Stedumer geniet samen met zijn vrouw van hun welverdiende pensioen. Ze hebben drie kinderen gekregen; één zoon en twee dochters en 8 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Luit Timmer staat nog volop in het leven.


Toen ik op een maandagmiddag rond 16 uur in de middag bij familie Timmer aanbelde stond al vrij snel Luit Timmer bij de deur. Eenmaal binnen vertelde Luit gelijk vele verhalen van zijn tijd bij v.v. Stedum. Aan zijn enthousiasme kon je gelijk wel vernemen dat dit een prachtige tijd voor Luit was geweest. Op de eettafel lagen diverse foto’s van Luit als speler, leider en bestuurslid van v.v. Stedum. Zo liet hij mij de kampioensfoto zien van het jaar 1959 en vele selectiefoto’s van het eerste elftal waarbij Luit Timmer als leider actief was. Ook lag het krantenknipsel van het afgelopen seizoen op de eettafel. Het seizoen dat Stedum voor het eerst sinds 28 jaar weer kampioen was geworden. Net als vele andere Stedumers vond ook Luit het einde van vorig seizoen erg spannend. Ondanks dat hij SV Bedum trouw op de voet volgt kijkt Luit thuis gelijk wat zijn club heeft gedaan. Toen Stedum eenmaal kampioen was geworden ontbrak Luit Timmer dan ook niet bij het kampioensfeest van v.v. Stedum.


Luit Timmer is een man met een geweldige staat van dienst voor de Stedumer voetbalclub. Als 12 jarige werd hij lid (“Ik wilde al met 8 jaar lid worden, maar volgens Piet Smit (TC) mocht het niet eerder”;) en kwam als 17- jarige al in het eerste elftal. Luit Timmer speelde in totaal tien seizoenen in het eerste elftal en maakte daarin schitterende tijden mee. Hij verteld hierover met groot enthousiasme. Dat was de periode waarin v.v. Stedum een aantal jaren in de derde klasse van de KNVB speelde.
“Een technische voetballer was ik niet, maar ik was wel erg snel en pikte regelmatig wel mijn doelpuntjes mee en ik gaf nóóit op. Voor het echte bikkelen hadden we andere mannen in de ploeg zoals Anne en Peet Smit, Jan Kruidhof, gebroeders Wieringa en nog wat anderen. We hadden in die jaren een echte vrienden ploeg. En dat moet je hebben. Man, als we zaterdagmiddag met de bus (de Noorder-ooster uit Woltersum) naar Urk, Sneek of Stavoren moesten gingen de dames ook mee.. machtige tijden waren dat”. Eén van zijn hoogtepunten als spelers van het eerste elftal was een doelpunt tegen De Heracliden. “Een supermooie kopgoal na een voorzet van Harm Koopman”.


Luit Timmer had vroeger met zijn broertje Jan een eigen transportbedrijf en ging het hele land over. Desondanks was hij altijd wel aanwezig als er gevoetbald moest worden. Soms als de ploeg voor een verre uitwedstrijd om 13:00 moest vertrekken (er werd in die tijd om 16:15 gespeeld) had Timmer er al een ritje naar Rotterdam en weer terug opzitten. “Ik heb ’s maandags ook wel eens in de vrachtwagen gezeten dat ik met mijn armen mijn geblesseerde been van het pedaal moest hijsen. Dat ging toen zo. Daar werd niet over gezeurd”.


Nadat Luit vele schitterende jaren in het vijfde elftal van v.v. Stedum had gespeeld werd hem werd hem door de toenmalige voorzitter van de club (de in 1978 verongelukte) Henk Boiten gevraagd of hij leider wou worden van het eerste elftal. Eén keer ben ik er een jaar tussen uit geweest omdat ik te weinig tijd meer voor had, maar toen later in het jaar vroeg de club mij toch weer of ik toch weer leider wou worden van het eerste elftal en heb graag ja gezegd.


Voor Stedum was Luit de ideale leider. Zijn kracht was dat hij in de samenwerking met de trainer de zaakjes altijd prima voor elkaar had. Bij een plaats op de voorgrond had hij geen belang bij. Bij tegenslag staat de ware elftal Leider Luit Timmer op. Als Stedum 1 een keer verloor stond Luit gelijk klaar om de positieve punten naar voren te brengen. Door deze houding heeft hij veel krediet opgebouwd binnen het elftal. Wie ruzie met Luit kreeg kon het beste bij zichzelf ten rade gaan, want het was een kunst om onenigheid met hem te krijgen.


Een aantal jaren geleden liet oud eerste elftal speler André Swieringa zijn naam nog eens vallen in het samengestelde Sterren elftal van André voor een amateurvoetbal website. In dit Sterren elftal was Luit Timmer de leider c.q. Teammanager: “Een schitterende man, altijd positief en aanmoedigend naar de spelers toe, ook als je werd gewisseld en het daar niet mee eens was, een genot om zo iemand in de kleedkamer te hebben”.


Zoals gezegd geniet Luit Timmer al jaren met zij vrouw van hun pensioen. Toen ik ’s middags bij Luit op bezoek kwam stond Luit al klaar in zijn sportkleren. Na mijn bezoek ging hij met zijn maat (voormalig leider van CVVB) naar de Sportschool in Bedum. Dit doet Luit nog altijd twee maal in de week. Daarvoor was Luit al druk bezig geweest met vrijwilligers werkzaamheden bij SV Bedum. De club die hij naast Stedum ook graag support. Om de twee weken gaat Luit op bezoek bij zijn maatje Sibolt Hovenga (zo ook vanmorgen) Luit neemt dan de wedstrijdverslagen uit de krant mee en leest deze dan aan Sibolt voor. Zodat voetballiefhebber Sibolt een beetje op de hoogte blijft van de uitslagen van onder andere Stedum en Bedum.


Bij de vraag wat de meest bijgebleven spelers uit zijn tijd bij Stedum waren werd dan ook gelijk de naam van Sibolt Hovenga genoemd. Toen Luit Timmer leider was van het eerste elftal, was Sibolt altijd de vaste grens van Stedum “Een eerlijkere grensrechter bestond er niet”.
Naast Sibolt werden ook Piet en Anne Smit, Wieringa, Laning en doelpuntenmaker Jan Kruidhof genoemd. Spelers met wie Luit Timmer onder andere in het eerste elftal van Stedum heeft gevoetbald.


Selectie v.v. Stedum seizoen 1988-1989.  Linksboven leider Luit Timmer

Bij de vraag of hij nog leuke anekdotes heeft over zijn tijd bij Stedum moet Luit Timmer gelijk lachen. “Dat zijn er zoveel. Piet Swieringa (de broer van Jan Swieringa de melkboer) verstikte tijdens voetbal zijn enkel en sprong voor de verkoeling maar de sloot in! En dan nog de wedstrijd tegen QVC uit Stavoren! De doelman van QVC legde de bal op de doellijn voor een uittrap, maar de bal was niet achter geweest waarna Jan Kruidhof hem zo in het doel knalde: 1-0 voor! Dat zijn prachtige dingen die je niet snel vergeet”.


Ook heeft Luit Timmer meegeholpen aan het bekende Clublied van v.v. Stedum, dat ook nu nog vaak door de speakers galmt in de kantine van v.v. Stedum. “Rein Huisman (destijds eigenaar van het clubhuis dat toen “de Barnheemster” heette) had het idee om het clublied van de voetbalvereniging op een grammofoonplaatje uit te brengen. Linda and the Nightbirds, begeleid door een koor Stedumer voetballers. Dat was prachtig om te doen” Ook het maken van de eenmalige Luit Timmer Courant was leuk. “Ze volgden mij in een gewonnen uitwedstrijd tegen Omlandia van het Stedum dat destijds onder leiding stond van Jos Jansen op de Haar”.


Op het moment van mijn bezoek was het huidige eerste elftal van Stedum net begonnen aan de opwaartse lijn en had zojuist titelkandidaat Poolster met 1-2 verslagen. “Toen ik thuis kwam van de uitwedstrijd van SV Bedum tegen Klazienaveen keek ik thuis gelijk even wat Stedum had gedaan. Toevallig kwam ik gisteren Kees Mulder nog tegen en hij zei ook al dat Stedum de betere was” Luit Timmer is dan ook van mening dat Stedum zich wel weet te handhaven “Als de neuzen dezelfde richting op staan en je bikkelt met elkaar dan gaat het wel lukken. En dat moet ook want het is een prachtige competitie”.


Naast het feit dat Luit Timmer als speler en als leider van het eerste elftal actief was binnen de club, stond Luit ook altijd paraat als er ergens hulp benodigd was. Ook heeft Luit nog deelgenomen in het bestuur van de club “het toenmalig bestuur vroeg mij of ik ook in het bestuur wou. Ik vond eigenlijk dat ze beter iemand anders konden vragen omdat ik er toch altijd al was, maar ik heb het met veel plezier gedaan”
Zo heb ik onder andere de huidige stenen dug-outs gemaakt, meegeholpen aan de bloemenacties, catering in de feesttent met een hele groep , ook de dames hielpen altijd mee”. Eigenlijk was Luit Timmer bijna altijd wel paraat als er om hulp werd gevraagd.


Momenteel is de inmiddels in Ten Boer wonende Geert Vast bezig met zijn laatste seizoen als kaartverkoper bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal van v.v. Stedum. Het was echter Luit Timmer die namens het bestuur Geert Vast vroeg of hij geïnteresseerd was voor deze functie.
“Toen ik in die tijd in het bestuur zat met onder andere Eppie Schuurman, Piet Smit en Gerrit Schreuder heb ik in 1972 Geert Vast benaderd voor de kaartverkoop bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal en 46(!) jaar later doet Geert dit nog altijd met veel plezier”.


Het feit dat Geert Vast dit na zoveel jaren nog steeds met veel plezier uitoefent zegt wel genoeg over de club Stedum “De club Stedum is klein maar fijn. Ik heb er een hele leuke tijd gehad, met veel mensen samen gewerkt er erg veel lol gehad en heb nog steeds goed contact met veel Stedumers. Ik heb een geel/zwart hart voor altijd!”.Luit Timmer op de tribune van v.v. Stedum


Rss_feed