Nieuws van v.v. Stedum

Bert Jan Zijlema helpt Stedum aan overwinning tegen SJS

Posted by v.v. Stedum on April 3, 2018 at 2:00 AM

STEDUM- In de kantine van de vv Stedum is het een verhaal die regelmatig een keer de revue passeert. Het verhaal heeft bijna een mythische status gekregen. Wat was nou het geval. De huidige keeper van het 3e elftal Harrys Swieringa was in een ver verleden doelverdediger de hoofdmacht Stedum. Harry hield en haalt soms nog wel eens rare capriolen uit op goal en dit levert de nodige hilariteit op. Op die desbetreffende zaterdagmiddag zo’n 30 jaar geleden wou Harry een bal uitgooien, echter hield hij de bal net te lang vast. Zodoende gooide hij de bal naar achteren in plaats van naar voren. Gelukkig voor Stedum en Harry werd het geen eigen doelpunt want… de bal kwam tegen de paal en Harry kon zijn net weggegooide bal zo weer opvangen! Harry bleef de rust zelfde en deed of er niks was gebeurd. Het schijnt dat alleen zijn broer Andre dit toen zag gebeuren en niet meer bij kwam van het lachen.


Waar gaat dit heen zal u denken. Onze huidige keeper Bert Jan Zijlema steekt de laatste tijd in een goede vorm. Is dit de verdienste van onze keeperstrainer Boelie? Echter afgelopen donderdag op trainen was Zijlema in wat mindere doen. De aanwezige spelers op de training zagen het gebeuren, het kan toch echt! Zijlema probeerde een Harry Swieringa 2.0 te doen oftewel de bal tegen de lat gooien i.p.v. de paal. Bert Jan gooide de bal niet naar voren maar gooide bal op wonderbaarlijke wijze naar achteren in eigen doel. Gelukkig was dit geen voorbode voor de wedstrijd van Stedum tegen SJS, met een paar zeer knappe reddingen in de 2e helft wist Zijlema er voor te zorgen dat de 3 punten in Stedum bleven.


Tijdens de warming up maakte het hart van menig 1e elftal speler een hupje van opwinding want het was voormalig vedette en topscorer aller tijden Ronald Werkman die zijn oude team ook weer eens wou aanschouwen. Werkman en vele andere toeschouwers zagen een gelijk opgaande 1e helft. SJS voetbalde wat makkelijker maar het was de thuisploeg die de grote kansen had. Diederik Dijk hielp een grote kans om zeep door van dicht bij naast te schieten en Lorenzo Spitsbaard schoot na een mooi boogballetje van Diederik Dijk de bal van dichtbij in het zijnet. Tussendoor was Stedum echter wel op 1-0 gekomen. Na een paar corners te hebben aanschouwd besloot linksback Japer Tillema toch maar eens mee naar voren te gaan met een corner. Pardoes belande de bal bij Tillema die de bal van dichtbij knap volleerde en de bal tegen de touwen schoot. SJS wist de 1e helft weinig te creëren en zo werd er met een 1-0 gerust. In de rust gaf Jaap Dijkema aan niet verder te kunnen en dus werd hij vervangen door Harmen Pestman.


Waar er in de 1e helft af en toe nog wel goed gevoetbald werd door de thuisploeg zakte het niveau de 2e helft wel naar een heel bedenkelijk niveau. Stedum werd al verder teruggedrongen door de ‘Knoalster’ en op den duur was het alleen nog maar tegenhouden. In 1e instantie gaf de defensie geen krimp maar in de loop van de 2e helft kwamen er toch kansen voor SJS. 2 grote kansen werden knap gepareerd met de voet door Bert Jan Zijlema. Even later werd Lorenzo Spitsbaard getorpedeerd door een SJS verdediger. Dit kwam de dader op geel te staan, helaas moest Spitsbaard zich later vervangen met een schouder blessure. Voor hem in de plaats kwam Tiemen Pestman. Het bleef tegenhouden en eigenlijk was het wachten op de 1-1. Toch kreeg je in de loop van de 2e helft het gevoel dat de bal echt niet achter Zijlema zou belanden deze middag. Na nog meerdere reddingen wist Zijlema even later een zeker doelpunt te voorkomen. Van dichtbij werd de bal hard ingeschoten maar met een katachtige reflex wist de Stedum keeper de bal uit het doel te ranselen. Het was zo’n middag dat de bal er niet in wou voor de gasten. Even later kon de thuisploeg de wedstrijd beslissen. Bij een spaarzame uitval van Stedum brak Tiemen Pestman door op de linkerflank en leverde een puike voorzet af op Jan Spijk. Spijk kwam hierdoor alleen voor de doelman. De controle van Spijk was nog wel goed maar hierdoor had de SJS keeper net genoeg tijd om uit zijn doel te komen en wist zo het schot te blokken. Even later dupeerde Spijk zijn ploeg nog door een 2e gele kaart te pakken voor het wegschoppen van een bal. Zo moest Stedum de blessure tijd nog volhouden met 10 man. Hierin was het nog even billenknijpen maar uiteindelijk werd de overwinning over de streep getrokken.


Zo behaald Stedum de 4e overwinning op een rij. Deze zaterdag was het een onterechte overwinning maar daar maalt in Stedum niemand om. Dankzij deze overwinning passeert Stedum SJS ook op de ranglijst. We zullen kijken of er volgende week 5 op een rij van gemaakt kan worden wanneer Stedum op bezoek gaat in Leens bij FC LEO. Hopelijk tot dan!


Jan Spijk

Categories: None